Conditii de calatorie in Slovacia

Slovacia este un stat membru al Uniunii Europene, cu un ritm susţinut de dezvoltare şi cu o economie de piaţă funcţională. Forma de guvernământ este republica, condusă de un preşedinte. Sistemul administrativ este format din Consiliul de Miniştri (guvernul) şi opt regiuni (oficii teritoriale ale guvernului, similare prefecturilor) conduse de guvernatori. Parlamentul este organizat în sistem unicameral (Consiliul Naţional al Republicii Slovace). Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, tribunale şi judecătorii regionale şi districtuale. Limba oficială este limba slovacă. La nivel instituţional se foloseşte şi limba engleză. Moneda naţională este coroana slovacă (simbol Sk). Ziua naţională a Slovaciei este 1 ianuarie.Capitala ţării este Bratislava.Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Slovaciei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi de şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile slovace

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.

Ameninţări teroriste

Slovacia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional, însă după atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Slovacia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile slovace şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate
Slovacia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovace, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 sau 911 – servicii de urgenţă
 • 158 – poliţie
 • 150 – pompieri
 • 155 – salvarea

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Slovacia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Slovacia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Slovacia.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul slovac al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Transportul public

Transportul interurban este asigurat prin reţea de autobuze. Autobuzele pe distanţe lungi asigură legătura între cele mai importante oraşe, iar la scară mai mică, fiecare centru urban printr-o reţea de autobuze care face legătura cu localităţile rurale limitrofe. Majoritatea autogărilor din oraşe se află în vecinătatea gărilor de tren. Oraşele Bratislava şi Kosice sunt singurele din Slovacia care folosesc reţeaua de tramvaie.

Regimul de marcare a biletelor de călătorie în transportul comun depinde de la oraş la oraş, ca şi preţul biletelor. Trenurile leagă vestul cu nordul şi estul ţării si trec prin cele mai importante centre turistice montane ale Slovaciei (Liptovsky Mikulas, Poprad).


Condiţii privind traficul auto
În Slovacia, circulaţia autose efectuează pe partea dreaptă a drumului. În perioada 15 octombrie – 15 martie, este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună. Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiroul maşinii. În Slovacia, centura de siguranţă este obligatorie. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Limitele de viteză admise: în localităţi – 60 km/oră; în afara localităţilor – 90 km/oră; autostrăzi – 130 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1000 de zloţi şi suspendarea permisului de conducere. Este interzisă utilizarea sistemelor anti-radar.

Neacordarea de prioritate sau depăşirea vitezei admise se amendează cu sume între 500 şi 5000 Sk (circa 13-132 euro). Nu este permis consumul de alcool. Conform noilor reglementări legale (din februarie 2005) agenţii de politie slovaci pot ridica permisul de conducere în cazul în care şoferii au depăşit cu 30 km/h limita de viteză în interiorul localitatăţii sau cu 50 km/h limita de viteză în locurile unde există limitări ale vitezei şi unde sunt interzise depăşirile.

Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma vignetelor, care se lipesc pe parbrizul maşinii. Aceste vignete se pot cumpăra la fiecare punct de frontieră, la oficii poştale (mai ales în oraşe, mai greu în mediul rural) şi la fiecare staţie de benzină. Valabilitatea vignetelor: 1 an calendaristic (ianuarie-decembrie).


Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Slovacia o perioadă de 90 de zile de la data intrării. Cetăţenii români care îşi stabilesc domiciliul în Slovacia pot să solicite preschimbarea permisului românesc şi obţinerea unui permis slovac.


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Slovacia.

Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Slovacia sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Numerele telefonice apelabile în caz de urgenţă:

 • 112 sau 911- Urgenţă
 • 158 – Poliţia
 • 150 – Pompieri
 • 155 – Ajutor medical urgent (în caz de avarii şi situaţii care periclitează viaţa)
 • 112 sau (00421) 18-123 şi (00421) 18-154 – Sistemul de salvare pentru automobilişti
  Alte informaţii utile pe adresa de internet a clubului automobiliştilor: www.namk.sk).
  (0850) 11-13-13 – Ajutor (consultanţă pentru acordarea primului ajutor)
  (18) 300 – Serviciu de salvare montană

 
Reglementări vamale

Regulamentul vamal slovac conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Este interzisă scoaterea din Slovacia a obiectelor de artă şi cultură. În cazul expoziţiilor care prevăd scoaterea temporară a obiectelor sau a colecţiilor de artă trebuie asigurat din timp avizul instituţiilor corespunzătoare. Este ilegal să se aducă pe teritoriul Slovaciei substanţe toxice şi psihotrope sau otrăvuri. Este permis importul şi exportul de valută sau titluri de valoare, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.


Utilizarea cărţilor de credit

În Slovacia există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la cvasi-totalitatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.


Regimul animalelor de companie

La intrarea pe teritoriul Slovaciei cu animale de companie trebuie prezentat „paşaportul” animalului (document de însoţire) cu remarci privind regimul obligatoriu de vaccinare. Slovacia interzice transportul animalelor şi plantelor periclitate, chiar şi a părţilor lor, peste graniţe. [mae.ro]

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s