Conditii de calatorie in Ungaria

Ungaria este o ţară cu ritm susţinut de dezvoltare, într-o etapă post-tranziţie, cu o economie de piaţă, ţară membră a Uniunii Europene începând cu 1 mai 2004. Forma de guvernământ este republica. Principalele autorităţi administrative sunt Guvernul, Adunarea Naţională (parlamentul), Preşedinţia. Sistemul judecătoresc este administrat de judecătorii – instanţe de gradul I şi tribunale – instanţe de gradul II. Limba oficială este maghiara. Moneda naţională este forint-ul. Capitala ţării este Budapesta.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Ungariei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Pentru verificarea şi a altor condiţii privind intrarea şi stabilirea pe teritoriul Ungariei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile ungare:

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.


Ameninţări teroriste

Ungaria nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional, însă după atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Ungaria li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile ungare şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Ungaria nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini. Cele mai frecvente infracţiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, în special în locuri aglomerate, şi ale autoturismelor.

Există cazuri, când victimele sunt „punctate” deja la graniţă. Pericolul îi pândeşte în special pe cei care călătoresc singuri, par obosiţi, şoferii mai în vârstă şi femeile. Infractorii îi urmăresc, iar când îi ajung din urmă, se apropie de victime – şi sub aparenţă că vor sa-i ajute – le atrag atenţia că au pană de cauciuc ori altă defecţiune tehnică. Când victimele alese se opresc sub pretextul că le oferă ajutor îl cheamă pe şofer în partea din spate a maşinii şi îi arată ce problemă au observat. În acelaşi timp o alta persoană se apropie neobservată de maşină – de obicei uşa maşinii rămâne deschisă – şi fură din maşină tot ce este vizibil: obiecte de preţ, bani, acte, sau în multe cazuri chiar automobilul. Sunt şi cazuri când infractorii provoacă un accident aşa îl obligă pe şofer să oprească.

În alte cazuri se întâmplă ca în locurile de parcare sau benzinării persoane străine îi trezesc pe şoferii care se odihnesc ca să le atragă atenţia asupra unei defecţiuni. Deseori chiar acestea le deteriorează cauciucul înainte, ca să pară cât mai autentici. Până când şoferul se deplasează în partea din spate a vehiculului, o alta persoană fură obiecte din autoturism sau fură maşina. Tâlharii de autovehicule de obicei, pentru a părea de încredere folosesc de obicei maşini cu număr de înmatriculare din ţări EU şi cer lămuriri sau dau sfaturi în limba germană.

În cazul producerii acestor evenimente neplăcute, anunţaţi poliţia fără întârziere la numerele de telefon 107 sau 112. S-au întâmplat în Ungaria şi cazuri în care criminalii s-au deghizat în haine de poliţişti şi sub pretextul unui control de poliţie au obţinut bani prin înşelăciune de la cetăţeni străini.

Aceste cazuri se întâmplă în părţi mai puţin frecventate ale oraşelor, pe drumuri naţionale, în afara localităţilor.

În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente se recomandă contactarea poliţiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi, apoi, prezentarea la ambasadă pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa în ţară.


Sistemul medical

În vederea uniformizării asigurării asistenţei medicale pe teritoriul U.E., de la data aderării României la Uniunea Europeană, şi-a încetat valabilitatea acordul bilateral dintre România şi Republica Ungară în materie de asistenţă socială şi asigurări de sănătate. In aceste condiţii, sfătuim cetăţenii români care călătoresc sau tranzitează Ungaria să fie în posesia cardului european de asigurat sau a formularului E 111 pentru a se bucura în continuare de asistenţă medicală gratuită pentru cazurile de urgenţă şi pe teritoriul acestei ţări ca şi în celalalte state membre ale Uniunii Europene.

În lipsa acestor documente, cetăţenii români care au nevoie de asistenţă medicală chiar şi de urgenţă, pe teritoriul Republicii Ungare vor fi obligaţi să suporte costurile serviciilor medicale prestate care pot fi uneori substanţiale.


Condiţii privind traficul auto

Este interzisă circulaţia autocamioanelor în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, cu excepţia celor cu greutatea sub 7,5 tone şi celor care transportă animale sau mărfuri perisabile.

Majoritatea indicatoarelor şi semnelor coincid cu cele ale ţărilor europene. Pe drumurile publice folosirea fazei scurte a automobilelor este obligatorie, precum şi folosirea centurii de siguranţă. Folosirea radiotelefoanelor în autovehicule este permisă numai în cazul în care acestea sunt montate, fixate în interiorul automobilelor. Minorii sub 12 ani trebuie să fie asiguraţi în scaune speciale de transport, iar cei care au peste 12 ani trebuie să fi asiguraţi cu centura de siguranţă.

Cetăţenii care doresc să folosească autovehiculele proprietate personală înmatriculate în România, pot circula cu acestea în mod continuu sau cu mici întreruperi pe teritoriul statutului vecin, dar să nu depăşească 6 luni într-un an de zile.

Autostăzile sunt notate cu litera M, iar drumurile naţionale cu litera E. Drumurile secundare – numerotarea lor începe cu cifra drumului principal – sunt numerotate cu două, respectiv mai multe cifre. Taxa de autostradă se plăteşte pentru toate autostrăzile M1, M3, M5 şi M7. Limitele de viteză admise sunt următoarele: 50 km/h în interiorul localităţilor; 80 km/h (respectiv 70 km/h pentru autobuze şi autocamioane) în afara localităţilor; 100 km/h (respectiv 70 km/h pentru autobuze şi autocamioane) pe drumurile naţionale; 120 km/h (respectiv 80 km/h pentru autobuze şi autocamioane) pe autostrăzi. Parcarea se efectuează în locuri special amenajate în locurile special amenajate se achită taxe cuprinse între 180 – 250 forinţi. La unităţi hoteliere cu parcare proprie taxa este cuprinsă între 16 – 25 euro / zi.

Amenzile contravenţionale se pot achita la orice unitate poştală, doar pe baza cecului primit cu ocazia constatării şi aplicării sancţiunii de către poliţia rutieră. Se recomandă achitarea acesteia imediat deoarece în caz contrar contravenienţilor nu li se va mai permite intrarea pe teritoriul Ungariei, iar amenda nu poate fi achitată în România sau la reprezentanţele consulare şi diplomatice ungare din străinătate.


Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Ungaria.


Regimul vamal
Se interzice introducerea de: materiale radioactive, chimice, droguri, armament şi muniţii, materiale explozive. Produsele ce pot fi indroduse fără plata taxelor vamale:

 • 1 litru produse din spirt (wiski, gin, vodcă, etc.) sau 1 litru vin sau 1 litru champagne sau 1 litru de produs alcoholic intermediar sau 5 litri bere;
 • 200 ţigări sau 100 ţigarete sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun;
 • 50 produse care să nu depăşească valoarea de 100 HUF / bucată;
 • 20 produse care să nu depăşească valoarea de 5000 HUF / bucată;
 • 10 produse care să nu depăşească valoarea de 20.000 HUF / bucată;
 • 5 produse care să nu depăşească valoarea de 40.000 HUF / bucată;
 • 2 produse care să nu depăşească valoarea de 100.000 HUF / bucată;
 • 1 produs care să nu depăşească valoarea de 100.000 HUF.

Cetăţenii români care călătoresc în Ungaria pot introduce pe teritoriul acestei ţări, în regim de scutire de plata taxelor vamale, diverse bunuri ca bagaj însoţit, altele decât efectele personale, în următoarele condiţii:

 • valoarea totală a bunurilor să nu depăşească suma de 175 euro;
 • introducerea bunurilor să aibă un caracter ocazional (nu în mod regulat);
 • bunurile să fie destinate în exclusivitate uzului personal sau al familiei ori să fie introduse cu titlu de cadouri personale.

Dacă natura şi cantitatea acestora induc suspiciuni în legătură cu scopul importului, organul vamal poate solicita o declaraţie vamală din partea persoanelor în cauză. În măsura în care declaraţia se dovedeşte a fi falsă, iar produsele importate cu scutire de taxe vamale sunt comercializate pe teritoriul Ungariei, organul vamal este abilitat să iniţieze procedurile de aplicare a unor sancţiuni administrativă sau, după caz, penale. De asemenea, în caz de suspiciune, organul vamal poate efectua un control la domiciliul/reşedinţa declarantului pentru a verifica dacă datele beneficiarilor declaraţi ai cadourilor (membri de familie, terţe persoane) sunt reale.

Valuta se poate introduce fără restricţie, cu obligativitatea declarării sumei la intrarea în Ungaria, dar se poate scoate liber, fără adeverinţă, doar o sumă de valută echivalentă cu 50.000 forinţi. [mae.ro]

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s