Conditii de calatorie in Spania

Spania este o ţară dezvoltată, cu o economie de piaţă stabilă, membră a Uniunii Europene. Forma de guvernământ este monarhia constituţională, condusă de regele Juan Carlos I. Sistemul administrativ este format din Guvernul central, 17 comunităţi autonome şi 2 oraşe autonome (Ceuta şi Melilla). Parlamentul este organizat în sistem bicameral (Senat şi Congresul Deputaţilor). Sistemul judecătoresc se compune din Tribunalul Suprem şi tribunale provinciale, regionale şi municipale. Limba oficială este spaniola. Moneda naţională este euro. Ziua naţională a Spaniei este 12 octombrie. Capitala ţării este Madrid.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Condiţiile de intrare în Spania sunt cele prevăzute de sistemul de reglementări care guvernează admisia în spaţiul Schengen (statele membre ale spaţiului Schengen sunt următoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda şi Norvegia). Aceste condiţii sunt următoarele:

 • deţinerea unui paşaport/carte de identitate valabile (valabilitatea paşaportului/cărţii de identitate trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni data încheierii călătoriei);
 • deţinerea vizei valabile aplicată în paşaport, în cazul deplasărilor pentru care este necesară viza;
 • absenţa unei interdicţii de intrare în spaţiul Schengen (aceasta poate fi verificată de autorităţile de frontieră prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Spaniei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile spaniole:

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.


Ameninţări teroriste

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele din Spania, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Spania a fost ţinta celui mai dramatic atac terorist din Europa. La 11 martie 2004, un atac terorist cu bombe plasate în gara feroviară Atocha (Madrid) a provocat 191 de morţi şi peste 1400 de răniţi. Printre persoanele decedate s-au numărat şi 16 cetăţeni români.

Atacuri şi ameninţări teroriste de amploare redusă au fost înregistrate în cursul anului 2004 şi în prima parte a anului 2005, preponderent în partea de nord a Spaniei şi în zona oraşului Madrid, toate fiind revendicate de organizaţia bască ETA.

Cetăţenilor români care călătoresc în Spania li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile spaniole şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Spania este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea frecvent în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandăm cetăţenilor români să evite contactul cu conaţionali „binevoitori”, deoarece din practică s-a constatat că tocmai aceştia sunt cei care abuzează de încrederea celui care vizitează Spania în mod legitim.

Este recomandabil, de asemenea, ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat:

 • Secţia Consulară a Ambasadei României din Madrid;
 • Consulatul General al României din Barcelona.

Legislaţia Spaniei este foarte severă în ceea ce priveşte regimul minorilor. Copiii minori (sub 18 ani) găsiţi neînsoţiţi de autorităţile spaniole pot fi luaţi imediat în custodia serviciilor sociale şi nu pot fi încredinţaţi părinţilor sau tutorilor legali decât în baza unei hotărâri judecătoreşti emisă de instanţa spaniolă competentă. Cetăţenilor români li se recomandă să nu permită deplasarea copiilor lor minori în Spania, dacă nu sunt însoţiţi de un adult responsabil pentru grija minorului.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor spaniole, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 091 – poliţia
 • 112 – ambulanţa (SAMUR)
 • 080 – pompieri

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare române, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medicalAsigurarea medicală este obligatorie în Spania. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Spania să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul spaniol al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Condiţii privind traficul auto
În Spania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 2,50 euro/oră, iar tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei). În Spania, centura de siguranţă este obligatorie pentru ocupanţii locurilor din faţă în interiorul localităţilor şi pentru toţi pasagerii în aara localităţilor. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Limitele de viteză admise: străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră; drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră; şosele naţionale – 100 km/oră; autostrăzi – 130 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.500 euro şi suspendarea permisului de conducere. Începând cu data de 1 iulie 2006, conform noilor reglementări rutiere, depăşirea cu peste 40 km/oră a limitelor de viteză constituie infracţiune, iar depăşirea vitezei cu mai puţin de 40 km/oră se pedepseşte cu amendă de până la 1.500 euro.

Accesul pe autostrăzi este permis în baza achitării taxelor specifice. Plata acestor taxe se face la  punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă. Costul minim pentru accesul pe autostradă este de 3 euro.

Se recomandă atenţie sporită în timpul opririlor în parcările amenajate pe autostrăzi (în special în timpul nopţii), fiind înregistrate cazuri de furt de autoturisme cu numere de înmatriculare străine, în special în sezonul estival.


Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Spania o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Spaniei. Cetăţenii români care sunt în posesia unui permis de conducere internaţional emis de ACR, pot circula cu acest document o perioadă de până la un an.


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să apeleze la o firmă specializată din Spania. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidenţe şi coordonatele de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • serviciul de urgenţe al poliţiei – 091
 • servicul de ambulanţă – 112


Reglementări vamale
 

Regulamentul vamal spaniol conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucăţi ţigări; 1 litru băuturi alcoolice; 50 g parfumuri.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse, atât la intrare cât şi la ieşire, drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Regimul animalelor de companie

Începând cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare:

 • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
 • carnetul de sănătate veterinar
 • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
 • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. [mae.ro]

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s