Conditii de calatorie in Polonia

Polonia este un stat membru al Uniunii Europene, cu un ritm susţinut de dezvoltare şi cu o economie de piaţă funcţională. Forma de guvernământ este republica, condusă de un Preşedinte. Sistemul administrativ este format din Consiliul de Miniştri (guvernul) şi voievodatele (oficii teritoriale ale guvernului, similare prefecturilor). Parlamentul este organizat în sistem bicameral. Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, curţile de apel, tribunale şi judecătorii. Limba oficială este limba polonă. La nivel instituţional se foloseşte şi limba engleză. Moneda naţională este zlotul. Ziua naţională a Poloniei este 3 mai. Capitala ţării este Varşovia.
Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Poloniei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Pentru verificarea şi a altor condiţii privind intrarea şi stabilirea pe teritoriul Poloniei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile polone:

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.


Ameninţări teroriste

Polonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala apariţie sau repetare a unor astfel de atentate pe teritoriul lor naţional.

Cetăţenilor români care călătoresc în Polonia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile polone şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Polonia este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat – Secţia Consulară a Ambasadei României din Varşovia.În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor polone, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – servicii de urgenţă
 • 997 – poliţie
 • 998 – pompieri
 • 999 – salvarea

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiului consular român, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical
Asigurarea medicală este obligatorie în Polonia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Polonia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Polonia.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul polonez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Transportul public

Transportul public este similar celui din România. Costul unui bilet intern in Varsovia este de 2.40 zloţi. Biletele de transport sunt valabile si pentru călătoriile cu metroul. Pot fi achiziţionate bilete de o zi (7,20 zloţi). În cazul în care biletele se achiziţionează de la conducătorul vehiculului, costul acestora este de 3 zloţi. Fiecare călător are obligaţia de a composta biletul la urcarea în mijlocul de transport. Fără a fi compostat, biletul nu este valabil, iar călătorul riscă să fie amendat.


Condiţii privind traficul auto
În Polonia, circulaţia autose efectuează pe partea dreaptă a drumului. Între prima zi a lunii octombrie şi ultima zi a lunii februarie este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este bună. Soselele sunt aglomerate, traficul intensificandu-se la fiecare sfarsit de saptamana. Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (în general taxa este de 2 zloţi/oră), iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiroul maşinii. În Polonia, centura de siguranţă este obligatorie. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. Limitele de viteză admise: în localităţi – 50 km/oră; în afara localităţilor – 90 km/oră; autostrăzi – 130 km/oră. Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 500 de zloţi şi suspendarea permisului de conducere. Nu este permisa folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii autovehiculului. Adesea exista portiuni cu ceata pe zone foarte intinse in campiile din Polonia, in special dimineata si in amurg.


Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Polonia o perioadă de 90 de zile de la data intrării. Cetăţenii români care îşi stabilesc domiciliul în Polonia pot să solicite preschimbarea permisului românesc şi obţinerea unui permis polonez.


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Polonia.

Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Polonia sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

 • serviciul de urgenţe – 112 (numai pentru telefoane mobile)
 • poliţia – 997
 • servicul de asistenţă trafic – 981
 • 0800 200 300 – linie telefonică de informaţii privind siguranţa circulaţiei; funcţioneaza în perioada de vacanţă, fiind disponibilă şi în limbi străine


Reglementări vamale

Regulamentul vamal polon conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse, introduse de calatori provenind din tyari nemembre ale UE sunt: 200 de ţigări sau 50 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 5 litri bere, 50 grame de parfum. Valoarea tuturor bunurilor introduse pentru folosinta personala nu trebuie sa depaseasca 175 Euro.

Este permis importul şi exportul de valută sau titluri de valoare, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.


Utilizarea cărţilor de credit

În Polonia sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Ele pot fi folosite la toţi distribuitorii de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat. Bancomatele eliberează bancnote naţionale (zloţi).


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Regimul animalelor de companie

Intrarea in Polonia a animalelor de companie trebuie sa satisfaca conditii sanitare si de identificare:

 • animalul trebuie sa aiba un pasaport, respectiv un certificat de sanatate veterinar;
 • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
 • titrajul setric de anticorpi antirabici
 • tatuaj sau microcip implantat sub piele.
Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s