Conditii de calatorie in Malta

Malta este o ţară dezvoltată, cu o economie de piaţă stabilă, membră a Uniunii Europene. Forma de guvernământ este republica parlamentara, condusă de un preşedinte. Din punct de vedere administrativ, Malta este împărţită în 13 districte. Puterea executivă este reprezentată de preşedinte, primul ministru şi membrii cabinetului (guvernul). Puterea legislativă este reprezentată de Casa Reprezentanţilor, care funcţionează în sistem unicameral. Limbile oficiale sunt malteza şi engleza. Moneda naţională este livra malteză. Ziua naţională a Maltei este 21 septembrie. Capitala ţării este La Valetta.Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Maltei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.


Ameninţări teroriste

Malta nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele din Malta, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Malta li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile malteze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Malta este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale sau benzinării).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea biroului local de poliţie.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor malteze, trebuie apelate următorul numar de urgenţă:

  • 112 –ambulanţă, pompieri, poliţie

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Malta. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Malta să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul maltez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Condiţii privind traficul auto

Tipul de circulaţie este cel anglo-saxon, circulaţia desfăşurându-se pe partea stângă a drumului. Există puţine semne de circulaţie. Se acordă prioritate persoanelor aflate pe trecerea pietoni, indiferent de tipul intersecţiei. Starea generală a drumurilor este bună.

În cazul producerii unui accident, şoferu trebuie să rămână la faţa locului, să anunţe poliţia şi să nu deplaseze autoturismul.


Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil o perioadă de 90 de zile de la data intrării pe teritoriul Maltei.


Reglementări vamale

Regulamentul vamal maltez conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g.


Regimul animalelor de companie

Începând cu data de 1 octombrie 2004, animalele care vor fi introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare:

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sănătate veterinar
  • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge, care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic). Acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea călătoriei animalului.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la medicul veterinar.  [mae.ro]

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s