Conditii de calatorie in Letonia

Letonia este un stat membru al Uniuii Europene, cu o economie de piaţă funcţională. Tipul de organizare politică este republica parlamentară. Principalele puteri administrative sunt guvernul şi prefecturile (în număr de 10). Limba oficială este letona. Se foloseşte însă şi limba rusă. Ziua naţională a Letoniei este 18 noiembrie. Moneda natională este Lats. Capitala ţării este Riga.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Letoniei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la ambasadele sau consulatele Letoniei din exterior. Întrucât Letonia nu are ambasadă în România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Letoniei din Varşovia (Polonia): 03-928 Varşovia, ul. Krolowej Aldony 19; Telefon: (0048-22) 617-4389, 617-4889; Fax: (0048-22) 617-4289; E-mail: embassy.poland@mfa.gov.lv.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională letonă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile letone:

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.

Ameninţări teroriste

Letonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele din Letonia, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Letonia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile letone şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe ( www.mae.ro ).

Siguranţă şi criminalitate

Tipuri de infracţiuni frecvente, furturi din buzunare, poşete, autoturisme, furturi de automobile, jefuiri, înşelăciuni, trafic de valută.

Măsuri de protecţie recomandate:evitarea spaţiilor aglomerate şi a celor nepopulate, a deplasărilor după apusul soarelui. Se recomandă deplasarea în grup, iar opririle pentru odihnă de scurtă şedere să fie făcute în preajma unităţilor de servicii (statii de benzină, motel, bar, restaurant); deplasarea cu autoturismul, numai pe timp de zi. Se recomandă dotarea autoturismului cu sistem de alarmă şi antifurt. Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat (coordonate).

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor letone, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 număr de telefon comun pentru serviciile de ambulanţă, poliţie şi pompieri;Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiului consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege. Întrucât România nu deţine nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară pe teritoriul Letoniei, cea mai apropiată ambasadă română este la Vilnius.

  Sistemul medical Asigurarea medicală este obligatorie în Letonia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Letonia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul leton al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

  În sezonul cald, persoanele care intentioneaza să facă drumeţii prin păduri sau zone cu lacuri trebuie să consulte un medic, înainte de efectuarea acestor deplasări, pentru a stabili dacă este necesar să se vaccineze împotriva TBE (Tick-Borne-Encephlitis).

  Condiţii privind traficul auto

  În Letonia se circulă pe partea dreaptă a drumului. Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este destul de bună. Viteza este limitată la 50 km/h în oraş, 90 Km/h pe autostradă pe timp de iarnă şi 100 km/h pe autostradă pe timp de vară. Parcarea se poate face numai în spaţii special indicate şi păzite. Parcarea în aceste locuri se face cu plată. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Alcoolemia admisă estede 0,4 %.

  Permisul de conducere

  Permisul de conducere românesc este recunoscut pe teritoriul Letoniei fără restricţii.

  Informaţii pentru cazuri de accidente

  Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicată trebuie să acorde primul ajutor victimei şi să anunţe cel mai apropiat post de poliţie. Locul accidentului nu poate fi părăsit decât cu încuviinţarea agentului de poliţie.

  În cazul unui deces pe teritoriul Letoniei, trebuie contactată Ambasada României din Lituania, în scopul primirii asistenţei consulare necesare. Se poate, de asemenea, solicita sprijin Consulatului Onorific al României la Riga.

  Reglementari vamale

  Regulamentul vamal leton conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: ţigări: 200 bucăţi; 1 litru băuturi alcoolice; parfumuri 50 g. Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale aflate pe pagina web a autorităţii vamale letone ( www.latvia-usa.org ).

  Utilizarea cărţilor de credit Sunt acceptate cărţile de credit precum Visa, Mastercard, etc. [mae.ro]

 • Reclame

  Lasă un comentariu

  Niciun comentariu până acum.

  Comments RSS TrackBack Identifier URI

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s