Conditii de calatorie in Irlanda

Irlanda este o ţară dezvoltată, membră a Uniunii Europene, cu o economie de piaţă funcţională. Forma de guvernământ este republica parlamentara, condusă de un preşedinte. Sistemul administrativ este format din Guvern şi 26 de comitate. Parlamentul este organizat în sistem bicameral. Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, tribunale şi judecătorii. Limbile oficiale sunt irlandeza şi engleza. Moneda naţională este euro. Ziua naţională a Irlandei este 17 martie. Capitala ţării este Dublin.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Irlanda pentru călătorii de scurtă şedere de 90 de zile pe semestru.

Intrarea fără viză pe teritoriul Irlandei se face pe bază de paşaport sau carte de identitate valabile.

Până la 1 ianuarie 2008, cetăţenii români nu au acces liber pe piaţa forţei de muncă din Irlanda. Pentru activităţile lucrative, este nevoie de viza obţinută, în prealabil, de la Ambasada Irlandei la Bucureşti.

Procedura de înregistrare la autorităţile irlandeze, pentru persoanele ce nu au cetăţenia unui stat comunitar, este următoarea:

 • înregistrarea se face la « Garda National Immigration Bureau »;
 • înregistrarea nu este imperativ prevazuta dar, în lipsa acesteia, consecinţele merg până la deportarea persoanei ce nu a facut înregistrarea;
 • termenul pentru înregistrare este un termen « rezonabil »;
 • nu sunt prevăzute sancţiuni pentru depăşirea termenului de înregistrare.


Ameninţări teroriste

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele ale Irlandei, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Irlanda li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile irlandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Irlanda este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei (Garda). În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat – Secţia Consulară a Ambasadei României din Dublin.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor irlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 112 – servicii de urgenţă
 • 999 – intervenţie poliţie

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Irlanda. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Irlanda să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Irlanda.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul irlandez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.


Condiţii privind traficul auto
 Circulaţia se desfăşoară pe partea stanga a drumului. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Folosirea centurilor de siguranţă este obligatorie pentru ocupanţii locurilor din faţă. Asigurarea auto este obligatorie.  

Parcarea se poate face numai în locurile permise. În general, plata parcării se face prin introducerea de monezi în aparatele ce eliberează un tichet (conform timpului dorit de parcare). Tichetul trebuie afişat la vedere, în geamul autovehiculului. Neplata parcării atrage imobilizarea autovehiculului.


Permisul de conducere
 

Permisul de conducere românesc este valabil în Irlanda timp de un an de la data intrării. Autovehiculele înmatriculate în România pot circula în Irlanda numai 6 luni. 


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.
Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă.
Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate.
Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Irlanda sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.


Reglementări vamale

Regulamentul vamal irlandez conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.


Regimul medicamentelor

Sunt interzise atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Regimul animalelor de companie

Autorităţile irlandeze impun o perioadă obligatorie de carantină de 6 luni. Începând cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare:

 • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
 • carnetul de sănătate veterinar
 • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
 • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. [mae.ro]

Anunțuri

1 comentariu

 1. Daca as dori sa aduc sotia in irlanda cu 2 copii imi trebuie procura.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s