Conditii de calatorie in Finlanda

Finlanda este o ţară dezvoltată, membră a Uniunii Europene, cu o economie de piaţă funcţională. Forma de guvernământ este republica, condusă de un preşedinte. Sistemul administrativ este format din Guvern şi 6 provincii. Parlamentul este organizat în sistem unicameral. Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, tribunale şi judecătorii. Limbile oficiale sunt finlandeza şi suedeza. Limba engleză este, de asemena, foarte frecvent folosită. Moneda naţională este euro. Ziua naţională a Finlandei este 6 decembrie. Capitala este Helsinki.Condiţii de intrare şi regim de şedere

Condiţiile de intrare în Finlanda sunt cele prevăzute de sistemul de reglementări care guvernează admisia în spaţiul Schengen (statele membre ale spaţiului Schengen sunt următoarele: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Islanda şi Norvegia). Aceste condiţii sunt următoarele:

  • deţinerea unui paşaport/carte de identitate valabile (valabilitatea paşaportului/cărţii de identitate trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni data încheierii călătoriei)
  • deţinerea vizei valabile aplicată în paşaport, în cazul deplasărilor pentru care este necesară viza
  • absenţa unei interdicţii de intrare în spaţiul Schengen (aceasta poate fi verificată de autorităţile de frontieră prin consultarea Sistemului Informatic Shengen).

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Finlandei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile finlandeze:

Pentru a preîntâmpina eventuale dificultăţi se recomandă cetăţenilor români ca în primul semestru al anului în curs să aibă asupra lor paşaportul, pe durata deplasării  în spaţiul Uniunii Europene.

Ameninţări teroriste

Finlanda nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele ale Finlandei, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Finlanda li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile finlandeze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Finlanda este o ţară cu un nivel foarte scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor finlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 112 – servicii de urgenţă

În Finlanda funcţionează două centre pentru prevenirea situaţiilor de criză, care pot acorda, în funcţie de caz, asistenţă străinilor aflaţi în situaţii de criză: („Crisis Centre for Foreigners,” Simonkatu 12 B 1300100 Helsinki, tel. +358 9 6852828) şi (Support Centre for Foreigners in Turku,” Yliopistonkatu 24 A 6, 20100 Turku, tel. +358 2 2333442).

Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiului consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Finlanda. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Finlanda să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Încheierea poliţelor de asigurare trebuie făcută în România, neexistând posibilitatea încheierii lor în Finlanda.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul finlandez al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice, portul centurilor de siguranţă este obligatoriu atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate. Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Asigurarea auto este obligatorie. în Finlanda sunt recunoscute poliţele de asigurare tip „Carte Verde” eliberate de societăţile de asigurare româneşti.

Limitele de viteză sunt de 50 Km/h în oraşe şi 80 km/h în afara localităţilor. Pe autostrăzi viteza maximă este de 120 km/h. In prezent, în Finlanda nu există taxe pentru folosirea drumurilor publice, indiferent de categoria acestora. La staţiile de benzină din Finlanda este disponibilă numai benzina fără plumb. Pentru autoturismele fără catalizator, este recomandată benzina fără plumb E98, care conţine aditivi speciali (preţ aproximativ 1,2 / Euro/litru).

În marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare. Pe lângă sistemul cu parcometre clasice individuale (în dreptul fiecărui loc de parcare), există şi automate de stradă pentru plată, vizibil indicate la fiecare loc de parcare, comune unui tronson mai lung de carosabil, în cel din urmă caz, după efectuarea plăţii, este obligatorie afişarea la loc vizibil, pe bord, a bonului eliberat de automat, pe care este înscrisă perioada de staţionare (funcţie de zona de taxare şi perioada din zi, taxa de parcare poate varia între 2 şi 5 Euro pe oră). Amenda pentru neplata parcării este cuprinsă între 20 şi 40 Euro.

În general, parcarea este gratuită de seara până dimineaţa precum şi sâmbăta şi duminica sau în sărbătorile legale. Orele exacte între care este gratuită parcarea sunt înscrise la fiecare loc de parcare, pe tăbliţe adiţionale în care primul rând de cifre aflat între paranteze se referă la ziua de sâmbătă, iar al doilea rând de cifre, înscris cu litere roşii, se referă la ziua de dumnică.

Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Finlanda, nefiind necesară obţinerea unui permis de conducere internaţional. În cazul şederii care depăşeşte 12 luni, permisul de conducere românesc trebuie schimbat cu un permis finlandez.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară atât la poliţie (număr de apel în caz de urgenţă pentru poliţie: 10022 sau numărul general pentru orice situaţii de urgenţă: 112), care întocmeşte actul de constatare, cât şi la Finnish Motor Insurer’s Centre, „Green Cârd” Office (Liikennevakuutuskeskus, Bulevardi 28, 00120 Helsinki, tel. +358 9 680401, fax +358 9 68040368). La locul unui accident, în care sunt implicate victime, până la sosirea poliţiei, există obligativitatea acordării măsurilor de prim ajutor, luării măsurilor pentru conservarea probelor, inclusiv interdicţia de a mişca autovehiculele, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor. Locul unui eveniment se semnalizează cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante sau alte mijloace luminoase vizibile, plasate la 100-150 metri înainte.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Finlanda sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

Reglementări vamale

Regulamentul vamal finlandez conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Regimul medicamentelor

Sunt interzise atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

Utilizarea cărţilor de credit

În Finlanda sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Regimul animalelor de companie

Începând cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare:

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sănătate veterinar
  • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului

Informaţii privind tipurile de vaccinuri agreate se pot obţine de la Ministerul Agriculturii şi Pădurilor din Finlanda, Departamentul Veterinar şi Alimentar (Tel. + 358 9 160 3387 sau + 358 9 160 3382).

Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. [www.mae.ro]

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s