Conditii de calatorie in Estonia

Estonia este o ţară cu o economie de piaţă funcţională, membră a Uniunii Europene. Forma de guvernământ este republica, condusă de un preşedinte. Ţara este imparţita in 15 regiuni conduse de catre un guvernator. Puterea legislative este deţinuta de catre parlamentul organizat în sistem unicameral. Puterea executiva este exercitata de catre guvern. Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, curţile municipale şi regionale şi curţile de circuit. Limba oficiala este estona. Limba engleză este, de asemena, destul frecvent folosită. Moneda naţională este coroana. Ziua naţională a Estoniei este 24 februarie. Capitala este Tallinn.
Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începand cu data de 01.01.2007, cetăţenii români pot intra pe teritoriul Estoniei în baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil care atestă naţionalitatea şi pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioadă de până la 3 luni fără nici o condiţionare sau formalităţi, alta decât cea de a deţine o carte de identitate/paşaport valabile.

La expirarea termenului de 3 luni, cetăţenii statelor membre U.E. trebuie să-şi înregistreze şederea în Estonia. Înregistrarea se face la Departamentul pentru Cetăţenie şi Migraţie (Kodakondsus – ja Migratsiooniamet). Un permis de şedere este eliberat solicitantului dacă acesta îndeplineşte condiţiile de înregistrare.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile estone:

  • Departamentul pentru Cetăţenie şi Migraţie (www.mig.ee).


Ameninţări teroriste

Estonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Estonia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile estone şi să acceseze periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Estonia este o ţară cu un nivel al criminalităţii comparabil cu numeroase state europene. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

Este recomandabil ca documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat – Secţia Consulară a Ambasadei României din Helsinki.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor finlandeze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 112 – servicii de urgenţă
  • 110 – politia


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Estonia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Estonia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul eston al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Deşi nu este obligatorie, se recomandă vaccinarea împotriva difteriei, a febrei tifoide, poliomielitei şi rujeolei la copii.


Condiţii privind traficul auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor publice, portul centurilor de siguranţă este obligatoriu atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate. Există obligativitatea circulaţiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei şi indiferent de condiţiile atmosferice, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Pe timpul iernii (1 octombrie – 1 aprilie) este obligatorie echiparea autovehiculelorcu cauciucuri de iarnă cu ţinte.

Asigurarea auto este obligatorie. Limitele de viteză sunt de 50 Km/h în oraşe şi 90 km/h în afara localităţilor.

În marile oraşe există locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzător şi prevăzute cu automate pentru taxare. Consumul de alcool la volan este strict interzis. Folosirea telefonului mobil în timpul condusului este acceptată numai dacă se foloseşte dispozitivul « hands free ».


Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Estonia, nefiind necesară obţinerea unui permis de conducere internaţional (http://www.ark.ee).


Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Accidentele, indiferent de natura acestora, se declară atât la poliţie (număr de apel în caz de urgenţă pentru poliţie: numărul general pentru orice situaţii de urgenţă: 112), care întocmeşte actul de constatare, La locul unui accident, în care sunt implicate victime, până la sosirea poliţiei, există obligativitatea acordării măsurilor de prim ajutor, luării măsurilor pentru conservarea probelor, inclusiv interdicţia de a mişca autovehiculele, cu excepţia situaţiilor când aceasta este necesară pentru acordarea primului ajutor.

În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să apeleze la o firmă specializată din Estonia sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonate de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.


Reglementări vamale

Regulamentul vamal eston conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 800 de ţigări sau 400 de ţigări de foi sau 200 trabucuri sau 1000 gr grame tutun; 90 litri de vin, 110 litri de bere, 10 litri bauturi cu concentratie de alcool de peste 22% şi 20 litri bauturi cu concentratie de alcool de sub 22%.

Vă recomandăm să consulaţi şi pagina web a Direcţiei pentru Taxe şi Vamă (http://www.emta.ee/)

Importul, exportul şi consumul fără supraveghere medicală de substanţe psihotrope şi narcotice sunt interzise. Posesia de stupefiante este în mod sistematic controlată la punctele de frontieră, contravenienţii fiind condamnaţi la plata unei amenzi sau la executarea imediată a unor sentinţe de privare de libertate.


Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.


Utilizarea cărţilor de credit

În Estonia sunt acceptate cărţile de credit europene şi nord-americane.


Regimul animalelor de companie

Daca doriţi sa calatoriţi in Finlanda cu animale de companie, aceasta trebuie sa satisfaca urmatoarele condiţii sanitare :

  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
  • carnetul de sănătate veterinar – pasaportul

Informaţii suplimentare pot fi obtinute la Departamentul Veterinar şi Alimentar (tel. : 00372 605 1710).
Informaţiile de mai sus NU sunt valabile şi în cazul comerţului cu animale de companie.  [www.mae.ro]

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s