Alte informatii

Denumirea oficială: Republica Cipru

Poziţia geografică: Ciprul este situat în partea de nord-est a Mării Mediterane, la 33 Est de Greenwich şi 35 Nord de Ecuator. Fiind o insulă, este înconjurată de Marea Mediterană, având în planul nordic Turcia, în cel estic Israelul şi Libanul, în cel vestic, în cel sudic Egiptul.

Suprafaţa: 9.250 km2

Populaţia: Total: cca. 767.314.Structura etnică sau alte categorii: 85% greci (în majoritate covârşitoare), armeni şi maroniţi; 12% turci: 3% alte naţionalităţi, în majoritate englezi. 

Religia: marea majoritate sunt creştini-ortodocşi.

Capitala: Nicosia

Limba oficială: limba greacă

Ziua Naţională: 1 octombrie, reprezentând ziua câştigării independenţei în anul 1960.

Moneda naţională: lira cipriotă

Forma de guvernământ Republică prezidenţială, suverană şi independentă. Conform Constituţiei din anul 1960, puterea executivă este exercitată de Preşedintele Republicii, ales prin vot universal pe o perioadă de cinci ani.

Şeful statului:Tassos PAPADOPOULOS a fost ales în această funcţie la data de 16 februarie 2003. Preşedintele îşi exercită funcţia executivă prin intermediul Consiliului de Miniştri, pe care îi numeşte. Conform Constituţiei Republicii Cipru, preşedintele ţării este şi preşedinte al Consiliului de Miniştri (Guvernul Republicii Cipru) format din 11 miniştri.

Ministrul afacerilor externe: Yiorgos LILLIKAS

Parlament: Puterea legislativă în Republica Cipru este exercitată de Camera Reprezentanţilor (Parlamentul Republicii Cipru), formată din 80 de membri, dintre care 56 sunt reprezentanţi ai comunităţii greco-cipriote. De la retragerea reprezentanţilor comunităţii turco-cipriote – decembrie 1973 – Parlamentul are în componenţa sa numai membri ai comunităţii greco-cipriote. 

La alegerile parlamentare din 21 mai 2006 au participat şi ciprioţi turci care dispun de acte de identitate eliberate de către Republica Cipru. Membrii Parlamentului sunt aleşi prin vot universal pe o perioadă de cinci ani. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la data de 21 mai 2006.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s