Alte informatii

Belgia – Date generale

Denumirea oficială: Regatul Belgiei (engleză: The Kingdom of Belgium; neerlandeză: Koninkrijk België; franceză: Royaume de Belgique; germană: Königreich Belgien)

Capitala: Bruxelles

Alte oraşe mari: Anvers, Liège, Bruges, Namur

Suprafaţa: 30.528 km2

Populaţia: 10.419.000, din care 58 % flamanzi, 31 % valoni. În oraşe trăiesc 97 %, 17 % din populaţie are vârsta sub 15 ani. Speranţa de viaţă este de 75 de ani pentru bărbaţi şi 81 de ani pentru femei

Religie: romano-catolicism (majoritar), protestantism, ortodoxism, iudaismul şi aglicanismul. Islamismul a fost introdus în 1976, fiind în prezent al doilea ca răspândire în Belgia, ca urmare a valului de imigranţi 

Limba oficială: neerlandeză, franceză, germană

Moneda: Euro

Forma de guvernământ: monarhie constituţională parlamentară, care funcţionează după principiul democraţiei indirecte (prin reprezentare). Parlamentul este ales prin scrutin proporţional plurinominal. Iar votul este obligatoriu.

 • Şeful statului: regele/regina, care deţine puteri limitate. Acesta desemnează liderul politic în vederea formării noului cabinet, ca urmare a alegerilor.
 • Parlamentul este bicameral: Senat şi Camera Reprezentanţilor.
  • Senat (71 membri)
   – colegiile electorale neerlandofon şi francofon, cu câte 20 de senatori fiecare
   – 1 senator desemnat de Consiliul Comunităţii Germanofone
   – 10 senatori cooptaţi de grupurile lingvistice astfel constituite – 6 flamanzi şi 4 francofoni.
   – preşedintele Senatului – doamna Anne Marie LIZIN
  • Camera Reprezentanţilor (150 membri)
   – deputaţii sunt aleşi în mod proporţional, pe liste, în mod direct.
   – preşedintele Camerei Reprezentanţilor este domnul Herman DE CROO.
 • Guvernul are atribuţii executive şi este condus de către primul-ministru. Guvernul este numit, formal, de către Rege. El trebuie să beneficieze de  încrederea Camerei Reprezentanţilor. Numărul vorbitorilor de limbă franceză şi neerlandeză este egal în Cabinet, aspect prevăzut în Constituţie.

De la ultimele alegeri federale din 2003, guvernul este format dintr-o coaliţie de patru partide politice: socialiştii francofoni şi neerlandezi, liberalii francofoni şi neerlandezi.

Următoarele alegeri federale vor avea loc în iunie 2007.

Constituţia defineşte Belgia „stat federal, compus din comunităţi şi regiuni” (Comunităţile flamandă, franceză, germanofonă; regiunile flamandă, Bruxelles-Capitală, valonă).

Statul belgian este divizat în trei comunităţi şi trei regiuni, fiecare dintre ele cu o mare autonomie economică. Comunităţile şi regiunile au competenţe bine definite.

Guvernele regionale şi comunitare deţin competenţe în sfere ca: transporturi, lucrări publice, cultură, educaţie, economie, industrie etc. Fiecare guvern regional este condus de către un ministru-preşedinte.

Şeful statului: MS Albert II, Regele Belgienilor  (din 1993).

Prim-ministru: Guy Verhofstadt (1999)

Ministru de externe: Karel De Gucht (din 2004)

Simboluri naţionale :

 • Imnul de stat: “La Brabançonne”. Are versiuni în limba franceză şi neerlandeză. Textul a fost scris în anul 1830, în timpul Revoluţiei belgiene, de către tânărul revoluţionar Jenneval (Alexandre Dechet). Din 1860, este imn naţional.
 • Steag: trei benzi verticale – negru, galben, roşu –  adoptat în anul 1831, după eliberare de sub olandezi. Cele trei culori reprezintă emblema fostului ducat Brabant.
 • Deviza: neerlandeză ”Eendracht maakt macht”;
  franceză: „L’union fait la force”;
  germană: „Einigkeit macht stark”
  engleză: „Strength lies in unity”
 • Ziua Naţională 21 iulie, ziua în care Leopold I a depus jurământul (1831).

Sistemul politic

Structura eşichierului politic (alegerile legislative federale – 18 mai 2003)

Liberalii

– flamanzi (VLD) – 15,3, 25 mandate.
– francofoni (MR)– 11,4 % , 25 mandate

Socialiştii

– flamanzi (CD&V) – 14,9 %, 24 mandate
– francofoni (PS) – 13%, 25 mandate

Creştin-democraţii

– flamanzi (CD&V) – 13,2 5, 21 mandate
– francofoni (CDH) – 5,4 %, 8 mandate

Ecologiştii

– flamanzi (AGALEV) – 2,4 %, sub pragul electoral
– francofoni (ECOLO) – 3%, 4 madate

Extrema dreaptă naţionalistă

– flamandă (Vlaams Blok) – 11,5 %, 18 mandate
– Naţionaliştii moderaţi flamanzi (NVA) – 3,%, 1 mandat

Partidul Liberal-Democrat – VLD – este un partid flamand, de esenţă liberală, creat în anul 1992 de către actualul prim-ministru. Se află la guvernare din 1999, iar din iunie 2003 (ultimele alegeri) formează guvernul în coaliţie cu SP.

Preşedintele este Bart SOMERS.

Partidul Socialist flamand – SP.A – este creat din sciziunea Partidului Socialist Belgian, în 1978. Este membru al Partidului Socialist European. Preşedintele său este Johan Vande Lanotte (din octombrie 2005).  Alegerile din 2003 au marcat o victorie pentru partid, sub noua denumire SP.A. Este la putere, împreună cu liberalii francofoni (MR) şi neerlandezi (VLD), cu socialiştii francofoni (PS).

Partidul Creştin–Democrat şi flamand CD&V. Alegerile din anul 1999 au constituit o adevărată înfrângere pentru formaţiune, din cauza proastei gestiuni a afacerii Dutroux şi a crizei dioxinei, fapt ce l-a plasat în opoziţie la toate nivelele puterii. Scrutinul din 2003 a slăbit şi mai tare poziţia sa la nivel federal, iar la cel din 2004, a câştigat o victorie, datorită alianţei cu formaţiunea naţionalistă flamandă N-VA. Revine la putere în regiunea flamandă, într-un guvern de coaliţie cu SPA şi VLD.

Spirit, grupare rezultată din sciziunea vechiului partid naţionalist moderat flamand. Formează alianţă cu SP.A. Pledează pentru federalismul integral. Preşedintele formaţiunii este Geert Lambert.  Conform statutului, partidul este «democrat, liber, flamand, european, mondial».

Anunțuri

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s